7/5-18//Farvel Til Californien

4/5

Check ud og ind ligger på rygraden nu. Før jeg forlod Morro Bay fik jeg hentet en latte til turen. Nu skulle jeg nordpå og helst ad Highway 1 helt ude på kanten af USA. Og fordi jeg er stædig og VILLE have den tur, så fik jeg set den fra begge veje, fordi den var lukket midtpå pga mudderskred. Og selvom frem og tilbage er lige langt, så er det også lige smukt med den slags landskab.

Der var søelefanter undervejs ❤ og havgus kom rullende ind over os i bølger.

Da jeg havde kørt så langt jeg kunne, vendte jeg om og kørte næsten helt tilbage igen for at køre op til Monterey. Undervejs var der igen flere store oliefelter. I Monterey tjekkede jeg ind, fik købt lidt ind og vendte så slæden mod syd, så jeg kunne få den øverste del af Highway 1 med.

Endnu en storslået tur, blandt andet med (små) giant redwoods. Er ikke sikker på, jeg når at se flere desværre. På denne tur. Det var en lidt krævende tur med mange sving, stigninger og fald, så jeg stoppede en del steder for faktisk at se omgivelserne også og ikke kun vejen.

Vel tilbage på værelset i Monterey kiggede jeg lidt i et blad fra området og fandt et selskab der tilbød hvalsafari med havbiologer. Jeg var heldig nok til at der var plads næste morgen kl 8, så skyndte mig at booke og gå i seng.

Det blev en nat med ørepropper, for på den anden side af væggen snorkede en mand højlydt. -Undtagen når han vågnede og sang fordrukkent. Men igen sov jeg som en sten.

5/5

Stod TIDLIGT op og checkede ud og kørte til havnen, hvor jeg skulle møde 7:30.

Det var en kølig morgen så havde godt med tøj med og på.

Vi lagde fra land og ret hurtigt mødte vi en flok delfiner. (Og søløver og oddere ved kysten og pelikaner). Efter vi havde sejlet lidt sammen med dem, satte vi farten op ud mod dybere vand og forhåbentligt større dyr. Jeg sad ved siden af en fyr sidst i 20erne, som jeg tvang til at snakke med mig. I over en uge havde jeg nu kun været gæst og kunde og var ved at blive skør af mangel på samtale og relationer. Beau, som han hed, var rigtig flink. Førstegangsfar om få måneder, kunstner og vild med havdyr. Så i løbet af dagen fik jeg nogle gode snakke og tips til området.

Nå. Længere ude var der hvaler. Pukkelhvaler. Vores guide var en tog kvinde med styr på det hele og kunne fortælle og svare på alt muligt. Hvalerne var sammen med en flok delfiner. Biologerne ved endnu ikke helt hvad de laver, når de følges, for det sker kun ind i mellem, så det var vi heldige at se.

Så sejlede vi endnu længere ud, hvor en flok spækhuggere kredsede om et friskt bytte. Der lugtede sødt af spæk fra kadaveret. Igen var vi heldige at se to arter sammen – pukkelhvaler og spækhuggere. Pukkelhvaler kommer nogle gange og prøver at holde spækhuggerne væk fra byttet. Det er endnu en ting som man ikke helt ved hvorfor de gør. Vi var længe ude ved spækhuggerne, som var meget samarbejdsvenlige. Og så så vi noget, som ingen af biologerne heller havde set før: to spækhuggere der parrede sig – man var ikke just i tvivl, for hannen synes lige han skulle rygsvømme forbi båden 😖 Bare rolig – jeg har ikke foreviget det 😂

Tilbage på land tog jeg i akvariet. Stort og flot.

Da jeg gik tilbage mod bilen faldt jeg i snak med en mand midt i 70erne der havde været i danmark for 40 år siden. ‘Er hash stadig lovligt?’ Nej, det var det vist heller ikke dengang ☺

Sluttede dagen med at køre mod Shasta, hvor der ventede mig et værelse. På vejen blev jeg nødt til at holde en pause 😕

Dagens bedste grin var i øvrigt over min gps – google insisterer på at udtale alt på dansk. Så Fisherman’s blev til Fiss-Hermans 😂

6/5

Efter jeg checkede ud kørte jeg mod en dæmning i nærheden. Det var helt tilfældigt og pga billigt værelse, jeg havde valgt Shasta, så jeg vidste ikke, om stedet havde noget at byde på. Det havde det!

Tog på en guidet tur ved dæmningen, hvor vi hørte om dens historie og meget mere. I en lang korridor 12 etager nede kunne man høre suset fra en lydbølge ned gennem gangen inden lyden ekkoede tilbage fra den fjerne væg.

Det er nogle kæmpe turbiner, de opererer med. Over 6 etager høje. Meget imponerende alt sammen.

Da vi kom tilbage fandt jeg en brochure om en huletur i nærheden, så der kørte jeg hen.

Turen startede med en kort sejltur over til den anden side af den smukke Shasta Lake. Her ventede en bus, der kørte os videre op til indgangen til hulerne. På bussen kom jeg til at sidde ved siden af Denise, der sammen med hendes familie, der var på besøg fra Alaska, ‘adopterede’ mig for resten af dagen.

Nu har jeg jo aldrig været i Mønsted eller Daugbjerg, så kan ikke sammenligne, men det var dælme flot. Igen-igen engageret og dygtig guide.

Efter turen blev jeg af min lille midlertidige familie inviteret med ud at spise. Det takkede jeg ja til. Og selvom de var Trumpvælgere var de meget søde. De kunne ikke forstå hvad jeg levede af, når nu jeg betalte så meget i skat, når benzin og biler er så dyre og priserne generelt er lidt højere hjemme. Samtidigt diskuterede de sundhedsforsikring, arbejdsløshed og alt det, vi ikke har som nær så store belastninger.

Det endte med, selvom jeg har tatoveringer, at jeg blev tilbudt at bo hos dem både i Californien og Alaska, hvis jeg kommer tilbage en dag.

Da jeg var inde at tanke på vej til Winston, ramte jeg for første gang den slags tankstation, hvor de klarer det for dig, og også lige vasker ruderne nu de er i gang. Flinke typer.

7/5

Sov godt og lidt længe. Facetimede med Henriette hjemmefra, det var dejligt at vi endelig begge havde tid samtidigt.

Bookede et lidt dyrere sted til i aften. Trængte til en rolig dag med et ordentligt bad og sådan.

I dag ventede en lille sviptur på kun omkring 5 timer, så det var jo ingen sag. Brunch på IHOP, videre, kæmpe kø ved Portland, ankomst til Chehalis kl knap 18.

KARBAD, baby! Og barberede ben! Og ansigtsmaske! Og gps siger kun halvanden time til Seattle! Når jeg når frem i morgen har jeg kørt ca 4000 km på halvanden uge.

Nu må I have det godt derhjemme – jeg håber, I gemmer noget sol og varme til mig også. Ellers må jeg se, om jeg kan tage noget med i kufferten.