Blog

Love and forgiveness

Kærlighed og tilgivelse.

I forrige uge tilbragte jeg nogle dage i Vejle på seminar sammen med skønne medkursister og dygtige, inderlige og varme undervisere.
Overskriften var ‘Love and forgiveness’, en terapeutisk metode, som Leonard Shaw har udviklet.

Leonard var selv med som underviser, og det er tredje gang, jeg har været på seminar med ham.
Det var som altid en skøn og hjertelig oplevelse.

Jeg vil ikke gå ind i arbejdsmetoderne, men fortælle lidt om tankerne bag.

Det handler om, at vi grundlæggende har to basisfølelser: Kærlighed og frygt. At alt hvad vi gør i livet er baseret på disse følelser. De ting, vi gør i frygt, stammer fra de steder i livet, vi har haft behov for at tilpasse os, for at passe ind/blive elsket/overleve. Men indenunder det hele, dér er kærligheden stadig. Den er der og den kan gøres tilgængelig. Laver vi et skift, og begynder at handle mere i kærlighed, vil vi opleve at vi bliver mere hele. Kærlighed er helende. Den er noget vi har til fælles med alle andre og vi er forbundne med hinanden – vi påvirker hinanden og hvad vi gør har betydning for hinanden.

Når vi begynder at leve mere i kærligheden, provokerer det det, som Leonard kalder egoet. Ikke ego i freudiansk forstand, men den del af os, der hellere vil have ret end være lykkelig. Den del, der er rethaverisk, stædig, vil vinde. For på en måde er det ret sårbart, sådan at gå rundt med åbent hjerte. Men at man er sårbar, gør også en mere usårlig – hvis jeg stiller mig op på torvet her i byen og fortæller om et sted, jeg føler mig sårbar, jamen så er jeg helt sammen med mig selv og det sted, og på den måde kan andre ikke på samme måde som før, ramme mig ved at ‘gå til mig’ det her sted. Vi prøvede det af i praksis på seminaret omkring vores skam, og det var transformerende. -Og som Leonard siger: Når først vi  gør det, så er der en god chance for at egoet alligevel bliver tilfreds og siger ‘se hvor dygtig jeg var til at være sårbar!’

Og hvad med tilgivelsen? For det hedder bogen jo også. Skal vi bare finde os i alt muligt?
Nej.
Der findes folk og situationer, der ikke er gode for os at være sammen med. Men hævn og nag går ikke kun udover dem, vi synes der har fortjent det. Det går også ud over os selv, tærer på vores energi, gør os ufri.
Tilgivelsen gør os fri igen. Vi giver slip på et stykke fortid, så vi ikke skal leve dér længere, men være helt her sammen med vores liv igen. Hvis vi har været ude for noget slemt skal vi naturligvis ikke gå tilbage til den, der har udsat os for det, efter tilgivelsen. Det vil ikke være kærligt for hverken os selv eller dem. Men vi kan give slip, og gå mere helede ud i verden og leve. Erfaringen har vi stadig med os, uanset om vi vil bære nag og være hævngærrige eller om vi vil tilgive og være fri.

Det lyder måske provokerende, og måske er der en lille stemme i dig, der kan genkende noget af det alligevel.
Det føles provokerende for mig at skrive det, mit ego siger alt muligt til mig, men stadig kan jeg mærke, at det her er blevet en vigtig del af mig og hvordan jeg ønsker at leve og hjælpe andre og derfor er det også vigtigt for mig at dele det.

Derfor har jeg også bestemt mig for næste forår at tage til Seattle og lære mere af Leonard og for at arbejde med både mig selv og hvem der ellers måtte have lyst til det på denne måde.

Lige nu kan du på min facebookside vinde bogen ‘Love and forgiveness’ og læse mere om alt dette.